3 – De boeren van het nieuwe land

Dit is het landgoed van de pioniers. Ferry, de opperboer hier, met zijn stal vol indrukwekkende landbouwvoertuigen, is het prototype van de onverzettelijke kolonist die van dit nieuwe land een vruchtbare oase weet te maken, geholpen door zijn zoons die op die immense machines rondgalopperen alsof dat halfgetemde mustangs zijn.

Christel kun je in elke Hollywood Western casten als de kordate kolonistenmoeder die tussen haar mannen haar mannetje staat.

Samen heb ik dit gezin in een paar maanden tijd het eerste deel van deze lege verwaarloosde kassen zien veranderen in de “Wereldgroentetuintjes”, een fleurig en bedrijvig volkstuincomplex waar steeds meer buurtbewoners hun overdekte moestuintjes huren om er hun eigen kousenband, pepers en andere wereldgroente te kweken.  

En Minne, de visionair, is de spreekwoordelijke indiaan in dit gezelschap, een indiaanse medicijnman eigenlijk, die de vrije ruimte tot zijn territorium heeft gemaakt en dat samen met Claudia ontwikkelt tot een leer- en ontmoetingsplek  voor natuurliefhebbers van alle leeftijden en uit alle werelddelen.

Een echt cowboy&indianen verhaal heb ik niet gevonden maar wel een prachtig kort verhaal van John Steinbeck over een gezin van “settlers”, boeren die zich vestigden in de Salinas Vallei in Californië. Je kunt het hier lezen.